Skip to content

ELPRIS

PRISSIFFRAN i Kortspelet Energikoll baseras på genomsnittspriserna för rörliga elavtal under år 2022 inklusive moms, energiskatt och alla avgifter förutom nätavgift. Elpriset för södra Sverige är ett genomsnitt för zon 3 & 4 och har avrundats till 2 kr och 50 öre per kWh. Elpriset för norra Sverige är ett genomsnitt för zon 1 & 2 och har avrundats till 1 kr och 30 öre per kWh.

Prissiffran består endast av förbrukningskostnader. Installation och inköp ingår inte eftersom priser varierar med varumärken. Energiförbrukningen hos vitvaror och elektronik varierar också mellan modeller liksom uppvärmningsbehovet av bostäder beror på en mängd faktorer, där har vi gjort uppskattningar utifrån befintligt statistik.

UTSLÄPPSSIFFRAN (klimatavtrycket) som anges på korten avspeglar däremot i regel även aktivitetens produktionsutsläpp utslagna på varans/aktivitetens livslängd. Detta i enlighet med Kortspelet Klimatkoll.

HUR AVGÖRS DITT ELPRIS?

Spotpris är det pris elbolagen köper in el för och som ligger till grund för det pris du betalar. Spotpriset sätts på den Nordiska elbörsen Nord Pool och varierar med tillgång och efterfrågan, timme för timme. Till exempel sjunker priset när det blåser lagom hårt och vindkraft genererar mycket el.

Du kan välja mellan olika sorters elavtal. Vanligast idag är ett så kallat “rörligt avtal” där priserna varierar månad för månad och där ditt elpris bygger på det genomsnittliga elpriset som ditt elbolag har köpt in el för under månaden.

Du kan också teckna ett “fast avtal” där du binder dig till ett pris per kWh över en given tidsperiod, till exempel tre år.

Det finns även avtal med ett rörligt timpris där priset varierar timme för timme enligt det spotpris elbolagen betalar. För samtliga avtal tillkommer elbolagets avgift, energiskatt och moms per kWh samt en nätavgift.